Ron Derkse en Elly van Dijk: "Ons -waarschijnlijk- laatste huis bouwen we zelf."

woensdag 14 december 2016

Ron, samenwonend met Elly van Dijk, heeft in zijn leven al een aantal projectmatige woningen gekocht en bewoond. Nu vinden ze de tijd rijp om hun woonervaringen, en de kennis uit hoofde van zijn functie bij een vastgoedorganisatie aan te wenden om zelf te gaan bouwen. Ook nieuwe woonideeën konden dan meteen volledig naar eigen wens worden meegenomen.

Niet echt gebonden aan een locatie, keken ze naar grond die werd aangeboden dichtbij strand en/of bos. Wolfheze was hen bekend vanuit het verleden en toen strand én bos niet haalbaar bleek, werd een kavel aan de bosrand in het plan Wolfsheide erg aantrekkelijk.

Vrijheid
“Wolfheze is een mooi dorp. Het ligt lekker centraal en de projectmatige nieuwbouw die in het plan Wolfsheide is en wordt gerealiseerd, ziet er goed uit qua architectuur en in kwaliteit van bouwen. De vrije kavels liggen aan het einde van het plan, echt tegen de bosrand aan. Dat geeft je elke dag een gevoel van ruimte en vrijheid, en het beeldkwaliteitsplan voegde daar nog een dimensie aan toe.”

Op onze vragende blik: “Op veel plekken waar kavels voor eigen bouw worden uitgegeven, zie je uiteindelijk toch allemaal vrijwel dezelfde woningen verschijnen. Het beeldkwaliteitsplan is zo streng dat je gewoon niet anders kan. In Wolfsheide wordt meer vrijheid gegeven: de kleur stenen en dakpannen ligt vast, evenals het bouwoppervlak en de bouwhoogte. Maar er zijn zeer ruime aan- en uitbouwmogelijkheden. Dat kan al tot heel verschillende woningen leiden. Wat ook verschil brengt, is dat onze woonkamer een hoogte krijgt van ruim 3 m, wat onze leefruimte straks optisch nog rianter maakt.”

Het proces
“Medio december 2016 wordt het terrein uitgegraven en gestart met de fundering. We hebben geopteerd in maart, getekend in juni en ruim de tijd genomen om onze eigen droomwoning uit te werken en te budgetteren. Waarbij de rompslomp rond de financiering eigenlijk de meeste tijd heeft gekost, maar daarover later! Je eigen huis bouwen is vooral veel plezier in samen nadenken over hoe je het wilt. Met mijn achtergrond is het misschien wat eenvoudiger, hoewel alles natuurlijk ook in samenspraak met je architect kan. Wij hebben de plattegrond voor onze custom made lage villa in 30-er jaren stijl zelf getekend. Wij wilden alle leeffuncties voor ons zelf op de begane grond. Vanuit het beeldkwaliteitsplan en uit commerciële overweging is er deels toch een verdieping aanwezig; daar plaatsen we een logeer- en tweede badkamer. Nadat de begane grond was uitgekristalliseerd, met vooral een grote, tuingerichte leefruimte, brede doorgangen, mooie keuken en master bedroom met walkin garderobe en badkamer, hebben we onze ideeën aan een bevriend architect gegeven met de opdracht ‘corrigeer wat niet kan en bouw er maar een huis omheen!’ Dat is architect Henk van Straten van Strategie Architecten uitstekend gelukt, inclusief lange overstekken van de dakgoot, de voorgeschreven robuuste roodbruine steen, en antracietgrijze dakpannen waar zich hellende dakvlakken bevinden. De uitbouwen van de villa hebben namelijk wel plat dak. Hiermee krijg je een eigen unieke woning, niet alleen binnen, maar ook in het straatbeeld.”

"Veel vrijheid in bouwen in Wolfsheide, met als resultaat een heel afwisselende, unieke wijk.”


Samenwerking

“De samenwerking met Van Wanrooij-Van Schijndel laat tot op heden niets te wensen over. In de after sales zullen we Van Wanrooij nog tegenkomen in zaken zoals opritten en alle aansluitingen. We kunnen dus eigenlijk na de volledige oplevering pas zeggen of ze een goede firma zijn, maar we twijfelen daar niet over, hoor!

Een nauwere samenwerking is aangegaan met Bouwbedrijf Van Schijndel, de aannemer die ook de projectmatige woningen in Wolfsheide bouwt. Een goede en betrouwbare aannemer is een hele belangrijke schakel in het geheel. We hebben daar dus veel aandacht aan besteed. We hebben 4 aannemers een open begroting laten maken, deze mede laten analyseren door de architect en op basis daarvan Bouwbedrijf Van Schijndel gekozen. De mogelijkheid voor Bouwbedrijf Van Schijndel om de bouwplaatskosten over veel meer woningen te verdelen, heeft natuurlijk wel bijgedragen aan de gunstige prijs die ze voor de bouw van onze villa hebben kunnen neerleggen.

Van Wanrooij komt nog in beeld bij de keuken en het tegelwerk. Deze hebben we namelijk bij Van Wanrooij Warenhuys in Waardenburg gekocht. Het hierdoor toch min of meer werken met maar één partij werkt een goede coördinatie tijdens de bouw in de hand. We hopen dan ook dat er voor de bouwvak 2017 kan worden opgeleverd.”

Financiering
“Tja, ik zei het al, wat ons echt de meeste tijd heeft gekost is de financiering. Als je zelf bouwt, gaan er bij hypotheekverstrekkers meteen rode lampjes branden. Neem dus zeker een goeie financieringsadviseur in de arm. De ene financier wil boven op alle kosten die je hebt begroot, nog een 20% surplus zetten die je moet kunnen lenen, de ander rekent met een fictief verkoopverlies op je huidige woning Als je, zoals wij, binnen 10 jaar met pensioen gaat, wordt (terecht) je pensioeninkomen als basis voor de hypotheek genomen. Al deze regels maakte het extra gecompliceerd. Gelukkig bleek dat er ook reële verstrekkers zijn, maar dat heeft wat tijd gekost.”

Volop plezier
“Die sores is snel vergeten als alles eenmaal rond is en we een flesje kunnen openen na de notariële overdracht (zie foto). Nu kunnen we steeds gaan kijken en ons eigen (voor de toekomst ook al volledig rolstoelklare) droomhuis werkelijkheid zien worden. Toevallig, of misschien ook niet, is onze architect ingeschakeld door een mogelijk volgende koper van een groter perceel dan het onze. Wij vonden bijna 600 m² voldoende, zij gaan op ruim 1300 m² een tweelaagse woning met kap neerzetten, conform het beeldkwaliteitsplan, maar toch heel anders dan onze woning. Dat illustreert dus precies wat ik bedoel: veel vrijheid in bouwen in Wolfsheide, met als resultaat een heel afwisselende, unieke wijk.”

  • van L naar R Henk Ron Elly.jpg
  • Wolfsheide kavel 12.jpg
  • Wolfheze_Wolfsheide_20150411_12.jpg
  • Verkaveling_nieuw.jpg
  • Afbeelding_bouwkavels.jpg
Timmer Gerard.jpg (1)
Gerard TimmerTimmer & Timmer Makelaars